Thursday, June 30, 2011

Čičak – magnet za blagostanje


EZOTERIJA

Čičak – magnet za blagostanje

Kinezi veruju da ova biljka obezbeđuje dugovečnost, a ezoteristi je obavezno koriste u ritualima za privlačenje novca, zdravlja i ljubavi
Legenda kaže da je Zefir, starogrčki bog zapadnog vetra koji donosi prolećne kiše, oluje i toplo vreme, nimfiFlori kao venčani dar dodelio vladavinu nad cvećem.
Ona je imala slobodu da svakoj cvetnoj krunici odredi neko svojstvo, pa je tako čičku podarila dugovečnost. Zato se ovaj cvet, čak i kada je suv, ne smežura ine istruli, nego zadržava pun oblik.
Osim što postoji mnoštvo mitova o njegovoj magičnoj moći, čičak je u narodu važio za izuzetno lekovitu biljku, dok su ga u drevnoj Kini smatrali cvetom dugovečnosti. Među okultistima je omiljen mladalački ritual tokom kojeg se na dragu osobu baca cvetić čička da bi se za nju zalepila ljubav.
Postoji i moćan ritual za blagostanje: u teglicu s medom ubaciti dva-tri cveta čička, i dok se med greje, pa hladi, obajati posudu rečima:“Za mene se sve lepi kao ovaj čičak za med i osećam se srećnom/srećnim jer svi čekaju red”. Tom moćnom smesom mažu se prsti pre svakog poduhvata.

Bolji od kafe

Naši preci zapazili su da čičak ima prijatan miris, karakterističan ukus, kao i „razbuđujući“ efekat poput kafe. Iako ne sadrži kofein, ova biljka odličan je energetski stimulans, a pritom ne izaziva nesanicu i razdražljivost.
Posle Drugog svetskog rata u narodu je bio omiljn napitak od cikorije jer je kafa bila suviše skupa. Cikorija se pravi od osušenog i samlevenog korena čička, a bogata je vlaknima i mineralima (gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum) što pospešuje varenje, a preporučuje se i anemičnim osobama. Budući da je dobar laksativ, idelan je za lečenje opstipacije.

Talisman za sreću

Zbog osobine da prianja za druge predmete, veruje se da čičak ima magično dejstvo spajanja. Zato je dobro u kući imati stabljiku ove biljke i lepiti na nju sve što nam treba, bilo da su to cedulje sa zapisanim željama, slike, predmeti ili novac. Stari kažu da je dobro i kada se samo uhvatimo za čičak pre nego što krenemo na posao, u školu ili na neki važan sastanak, jer će se tako “sve započeto i prihvatiti”.

Melem za kožu i kosu

Čičak se odvajkada koristi za negu kose. Osim kupovnog ulja, za bujnu, zdravu kosu preporučuje se i čaj od čičkovog korena (za pranje). Isitnjene bodlje čička, samlevene i ispržene u svinjskoj masti koja se ocedi posle 24 sata i sipa u kutijicu, upotrebljavaju se kao sredstvo za negu lica. Ova trava osnovni je sastojak krema za brzi lifting kože, za brži rast kose i skidanje krastica sa dečje kože…

No comments:

Post a Comment